Sunday, November 18, 2007

Procesul de frabricare a gumei de mestecat

Istoricii suntin ca inca de acum mii de ani, au existat civilizatii ca re aveau obiceiul de a mesteca o substanta care este considerata a fi stramosul gumei din ziua de azi. De-a lungul anilor sau incercat diferite moduri de fabricare a gumei din diferite rasini insa abia in 1869 s-a avansata o tehnica performanta care a dus la fabricarea gumei de mestecat din zilele noastre. Astazi substantele sintetice inlocuiesc ingredientele naturale ale gumei. In prezent exista peste 1000 de varietati de gume produse si vandute in toata lumea.
Fiecare varietate de guma are o formula specifica, prin care devine deosebita. Modul de combinare al ingredientelor reprezinta un simbol al companiei producatoare. In continuare va vom prezenta o reteta comuna ce sta la baza pregatirii gumei si cateva ingrediente principale:
  • se amesteca ingredientele de baza ale gumei, se topesc si apoi se filtreaza si se adauga treptat zahar pudra, glucoza lichida si diferite arome
  • masini speciale, denumite extrudere, sunt utilizate pentru a amesteca si a inmuia guma. Dupa aceea aceasta este presata, taiata fisil si apoi introdusa intr-un tub, iar in final taiata si modelata in diferite forme
  • dupa ce guma a capatat forma, ea este acoperita cu un praf special.dulce pentru a nu se lipi de aparatura de impachetat
  • guma este lasata la racit 48 de ore, intr-o incapere unde temperatura este controlata in permanenta. Apoi cu un spray speciala se aplica un indulcitor lichid.Guma se lasa la racit din nou si apoi incepe procesul de ambalare
Organizarea productiei in flux a procesului de fabricare a gumei de mestecat:
  • divizarea procesului tehnologic pe operatii egale sau multiple sub raportul volumului de munca si precizarea celei mai rationale succesiune a executarii lor
  • amplasarea locurilor de munca in ordinea impusa de succesiunea executarii operatiilor tehnologice
  • executarea in mod concomitent a operatiilor la toate locurile de munca, in cadrul liniei de productie in flux

No comments: